Øyvind Olsholt
 • Mann
 • Eidsvoll
 • Norge
Del

Øyvind Olsholts venner

 • Ariane Beatrice Schjelderup
 • Kariannne Eidshaug
 • Steve Skarstad
 • Sangeetha Skarstad
 • Jorunn Bottolfs
 • Ole Vinther
 • Kjersti N Hansen
 • Dorete Kallesøe
 • Hanne Rebekka Braaten
 • lars-einar flø

Øyvind Olsholts diskusjoner

Stikket i hjertet

startet denne diskusjonen Siste svar av Øyvind Olsholt jul 5, 2012. 5 Svar

Samling eller kompromiss?

startet denne diskusjonen Siste svar av Birgitte Løes okt 11, 2011. 1 Svar

Aktuelt fra trosopplæringen

Laster... Laster feed

 

Velkommen Øyvind Olsholt!

Siste aktivitet

Øyvind Olsholt postet en idé:
jun 13, 2013
Øyvind Olsholt la inn en diskusjon

Kirkerådet følger opp filosofiprosjektet vårt

Kirkerådet lager ressursbank hvor trosopplæringstiltak som kan benyttes fritt av menigheter legges ut til fri bruk. Se følgende dekning av vårt prosjekt: Filosofiske samtaler i kirkens trosopplæring: http://ressursbank.kirken.no/ressurser/trosopplaering-som-filosofisk-samtale/Se mer
mai 16, 2013
Øyvind Olsholt la inn et arrangement
Miniatyrbilde

BUF inviterer til filosofisk konfirmasjon – et prøveprosjekt på Oslo

16 mars 2013 til 4 mai 2013
Barne- og ungdomsfilosofene (BUF) har lenge ønsket å lansere et filosofisk, livssynsnøytralt og religiøst spørrende alternativ til den etablerte konfirmasjonsundervisningen. Dette tilbudet har vi inntil videre kalt «BUF filosofikonfirmasjon». Våren 2013 gjennomfører vi et prøveprosjekt bestående av tre heldagssamlinger med ungdom. Første samling finner sted i Oslo lørdag 16. mars. Vi har plass til en eller to motiverte ungdommer på disse samlingene, og ber interesserte…Se mer
feb 21, 2013
Øyvind Olsholt delte arrangementet sitt på Facebook
feb 4, 2013

Presentasjon av prosjektet på buf.no

Nok en gang har BUF i samarbeid med Ung kirkesang fått trosopplæringsmidler til gjennomføring av filosofisk samtale-prosjekt i Den norske kirke: Filosofisk samtale i konfirmasjonsfasen. Forrige prosjekt – På vandring gjennom livet – dreide seg om filosofisk samtale i forbindelse med pilegrimsvandring og korsang. Denne gang er målgruppen trosopplæringsmedarbeidere i menighetene og spesielt dem som arbeider med konfirmanter. Det vil i løpet av det ett-årige prosjektet arrangeres to større kurs, som involverer både voksne og ungdommer.

Les mer på www.buf.no

Øyvind Olsholts blogg

Staten er endelig blitt sekulær

Lagt inn den 22 mai 2012 klokken 13.02 - 0 Kommentarer

Lutheranismen er ikke lenger Norges statsreligion. Spiller det noen rolle? For dreier ikke dette seg bare om å bringe grunnloven i samsvar med dagens realiteter? Eller er det noe mer som står på spill? Hans Rustad, redaktør av Document.no, berører i dette innspillet en rekke problematiske forhold rundt revisjonen: forholdet mellom religion og verdigrunnlag, sekularitet som kristendomsfiendtlighet, selektiv toleranse, det gamle og nye Norge, opplysning og ytringsfrihet versus…

Fortsett

En motsetning i filosofisk praksis

Lagt inn den 17 oktober 2011 klokken 16.24 - 2 Kommentarer

Den filosofiske samtalen fungerer slik at vi på spørsmål fra samtaleleder formulerer en klar og konsis svarpåstand, som vi så er villige til å forsvare, om ikke annet så for den felles undersøkelses skyld. Men i praksis viser det seg ofte at deltagerne har problemer med å formulere seg klart og konsist: Man trekker på det, og kvier seg for å komme med noe bastant. En mulig grunn er jo at spørsmålene i seg selv er vanskelige: De ber om svar på spørsmål som alle vet at ingen sitter med de…

Fortsett

Banal biskop etterlyser klarhet

Lagt inn den 23 mars 2011 klokken 1.34 - 0 Kommentarer

Biskop Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg bispedømme etterlyser mer klarhet og mindre tilbakeholdenhet i kirkens forkynnelse, skriver DagenMagazinet. Hun uttaler:…

Fortsett

Tallenes tale

Lagt inn den 14 mars 2011 klokken 13.00 - 1 Kommenter

I artikkelen Flykter fra Kirken skriver Aftenposten idag at Den norske kirke tappes for medlemmer, og at hvis dette fortsetter det samme tempo, vil aktive kirkegjengere være borte i løpet av 30 år. Videre: • De som uten forbehold sier at de ikke tror på Gud, har nesten doblet seg, fra 10 til 18 prosent.
 • Andelen aktive kirkegjengere – de som går i Kirken månedlig eller oftere –…
Fortsett

Glucksman om tro og fornuft

Lagt inn den 27 desember 2010 klokken 21.43 - 6 Kommentarer

Den franske filosofen André Glucksman skriver innsiktsfullt om tro og fornuft i City Journal:…

Fortsett

Kommentarvegg (8 kommentarer)

Klokken 14.13 den 7 januar 2010 sa Hilde Kallevik ...
Hei! Jeg er masterstudent og skal skrive om barn, tro og kritisk tenkning. Ser at det finnes kurs om for å lære å bruke filosofisk samtale med barn og unge i trosopplæringen. Hvor og når holdes det slike kurs?
Klokken 21.36 den 7 januar 2010 sa Øyvind Olsholt ...
Hei Hilde! Temaet for oppgaven din overlapper jo helt temaet i prosjektet vårt så her har du kommet til rett sted. Etter planen skulle vi arrangere to helgekurs i vinter, men nå ser det ut til at det bare blir ett: fra 12-14 mars. Prosjektleder Birgitte Løes har imidlertid bedre oversikt over det praktiske enn meg, så jeg foreslår at du kontakter henne på tlf 922 26 005 eller e-post birgitteloes at mac.com

Ellers er forumet et bra sted for diskusjoner!
Klokken 22.11 den 7 januar 2010 sa Hanne Rebekka Braaten ...
Hei! Jeg satt akkurat her og skulle melde meg på kurset 12.-14. februar, men da ser det ut som vi må kanselere det. Fint at det kom noe informasjon om dette her:) Driver også på med masterarbeid i filosofisk samtalepraksis, mer presist kritisk tenkning.
Klokken 21.13 den 13 juli 2010 sa Johannes Kvangarsnes ...
Takk skal du ha Øyvind. Jeg håpte egentlig at jeg skulle få mye tid her på forumet før vandringen men det har ikke gått som det gjerne skulle. Men jeg kan godt tenke meg å være her mye i etterkant av vandringen også, og diskutere både samtalene vi har der og andre ting.
Jeg har litt problemer med å finne fram på siden. Jeg prøver å finne informasjon om "Hellig Olav var så kristen at han drepte" fordi jeg har fått det for meg at dere skulle ha flere kurs til høsten. Vet du hvor jeg kan finne det?
Klokken 16.05 den 14 juli 2010 sa Johannes Kvangarsnes ...
Hei. Takk skal du ha, siden er jo egentlig kjempeoversiktlig når jeg først ser meg rundt. Det var bare veldig mye så jeg ble litt overveldet.

Jeg startet en ny tråd på forumet hvor jeg lurer litt på å introdusere filosofisk samtale med en "filosofisk samtale om filosofisk samtale" eller noe lignende. Jeg ønsker meg gjerne respons der :)

Jeg syns spørsmålet som enten du eller Birgitte skrev i en eller annen e-post "Hvorfor lede?" er kjempeflott. Jeg tar meg selv for ofte i å tenke først "Hvordan" og for lite på "Hvorfor". Jeg prøver å se på andre konsept vi har på korsommerskolen som vi kan putte "hvorfor" foran: "Hvorfor korsommerskole?" "Hvorfor Nidarosdomen?" "Hvorfor completorium/kveldsbønn?" "Hvorfor faddergrupper?"
Men hvordan kan disse sakene dreies mot å ta opp ulike synspunkt og sider ved noe, og ikke bare komme med de enkleste forklaringene?

Og så tenker jeg, med tanke på tema, på en tidligere samtale vi hadde om dette med lederforbilde. Vi hadde da "Jesus som lederforbilde" som tema (husker ikke formulering) og det ble en veldig spennende samtale. Har du noen tanker rundt det?
Klokken 21.25 den 12 februar 2011 sa Michal Møgster ...
Takk for tilbakemelding. Har vore interressert i filosofi, då filosofi historie. Anvendt filosofi er jo å samanlikne aktuelle fenomen med tidlegare tider. I trusopplæringa ser eg det som viktig og relevant å utvikle språk og derigjennom betre evna til tenkning og kommunikasjon skriftleg og muntleg. Dette for å vere litt kortfatta.
Klokken 16.21 den 13 februar 2011 sa Michal Møgster ...
Er sokneprest i Hareid på Sunnmøre. Vi har hatt trusopplæringsprosjekt i Soknet gjennom nokre år,og ser at vi strever med å finne eit eit begrepsapparat som kan vere berande og meingsfyllte for unge og barn, og samstundes ihvertfall eit stykke på veg, kommunisere det kristne trusuniverset. Er ellers oppteken av forholdet mellom kristen tru og naturvitskap. Les bl.a. Francis Collins m.fl.
Klokken 9.57 den 16 februar 2011 sa Michal Møgster ...

Er fullt klar over at det å utvikle eit begrepsapparat som kan fange inn røyndomsforståinga og eksistensen til barn og unge og samstundes kommunisere det kristne trusunivers er ei gedigen oppgåve. Men.....

Arbeidsmåten du skisserer er vel ein måte å utvikle tanke og språk på i ein prosses som kan vere begynnelsen på akkurat det. F.eks. hos oss så er det eit begrep som går igjen. Ordet "kjekt". Kva betyr det når ein kan sei: "Det var ei "kjekk" Gudsteneste. Eller det var eit "kjekt" avsnitt i boka eg no las. Det å reflektere rundt korleis ein brukar ord og uttrykk relatert til eigen erfaringar og kjensler er ein veg å gå i dette, vil eg tru.Opne filosofiske spørsmål er svært krevjande. Menneske flest er konkrete og strevar nok ein del med abstrahering. Det er ei openhet for metafysikk og åndelighet som aldri før. Men ein får begynne i det små. 

Du må være medlem av Filosofiske samtaler i kirkens trosopplæring for å kunne legge til kommentarer!

Bli med Filosofiske samtaler i kirkens trosopplæring

 
 
 

© 2017   Created by Øyvind Olsholt.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår